facebook
Logo ALAB laboratoria  Sp. z o.o.

komponenty rekombinowane alergenów


KOMPONENTY- dlaczego warto?

Każdy alergen składa się z różnych białek tzw. komponent alergenowych zdolnych do uczulania. Dzięki molekularnej diagnostyce alergii z użyciem komponentów uzyskujemy informacje
na temat uczulenia na konkretne białka, co pozwala na ustalenie indywidualnego profilu uczulenia. Szczegółowa diagnostyka komponentowa jest szczególnie pomocna w:


1. Wykluczeniu reakcji krzyżowych
O alergii krzyżowej mówimy wtedy gdy u osoby uczulonej, występują objawy alergii w odpowiedzi na kontakt z min. dwoma pozornie różnymi alergenami, ale o podobnej budowie strukturalnej.
Praktycznie oznacza to, że osoba pierwotnie uczulona na lateks może mieć alergię na np. banana, kiwi, awokado.

2. Ocena ryzyka wstrząsu anafilaktycznego
Obecność przeciwciał przeciwko przynajmniej jednemu spośród komponentów orzecha ziemnego: Ara h1, Ara h2, Ara h3 lub Ara h9 może wskazywaćna ryzyko ciężkich reakcji ogólnoustrojowych. Na łagodniejszą postać alergii będą wskazywały przeciwciała przeciwko komponentowi Ara h8.Jak również pacjenci z obecnymi przeciwciałami IgE swoistymi dla Ara h8 mogą reagować krzyżowo na pyłki brzozy i pyłki drzew spokrewnionych z brzozą.

3. Odczulanie
W szczepionkach odczulających dominują tzw. komponenty główne. Jeżeli u pacjenta nie występują przeciwciała przeciwko tym komponentom skuteczność odczulania będzie niska. Ponadto wielu pacjentów wykazuje dodatnie wyniki testów  skórnych i serologicznych na jady zarówno osy  jak i pszczoły (podwójna pozytywność), ale reaguje klinicznie tylko na jeden z nich (reagujące krzyżowo CCD). Diagnostyka molekularna pozwala na precyzyjne określenie źródła alergii.

4. Monitorowanie rozwoju tolerancji
Możemy ocenić rozwój tolerancji na niektóre pokarmy, takie jak mleko i białko jaja kurzego. Markerem tolerancji w przypadku mleka jest kazeina, owomukoid w przypadku jaja kurzego. Powszechnie znanym problemem jest alergia na mleko u dzieci, które równie często z niej wyrastają. Okresowe oznaczanie poziomu p/c przeciwkokazeinie i ich sukcesywny spadek będzie informował o nabywaniu tolerancji na mleko.
 

5. Wskazówki dietetyczne
Możemy lepiej dopasować zalecenia dietetyczne, uwzględniając właściwości poszczególnych białek w zależności od tego, czy są poddane obróbce termicznej,czy też spożywane są w formie surowej. Osoby uczulone na kazeinę (główny alergen mleka), nie będą w ogóle tolerowały produktów mlecznych, ponieważ jest ona odporna na działanie wysokich temperatur. Natomiast uczulenie na inne komponenty mleka (np. alfa-laktoalbuminę, beta-laktoglubulinę), które są wrażliwe na obróbkę termiczną, prawdopodobnie będą dobrze tolerowane.

 

Nazewnictwo komponentów

Jeżeli chodzi o nazewnictwo komponentów to tylko na pierwszy rzut oka wydaje sie skomplikowane, w rzeczywistości jest logiczne i łatwe do rozszyfrowania. Nazwy komponentów tworzone są wg nastepującego schematu:  pierwsze 3 litery nawiazują do łacińskiej nazwy rodzajowej, a kolejny człon to pierwsza litera łacińskiej nazwy gatunkowej, po niej występuje liczba określająca kolejny nr komponentu. Przedrostki przed nazwą komponentu informują jaką metodą został pozyskany komponent. N -oznacza natywny, czyli oczyszczony z naturalnego źródła, natomiast R – rekombinowany , otrzymany metodą inżynierii genetycznej.
 

ORZECH ZIEMNY  łac. Arachis hypogaea        →       r Ara h            

 

 

Pojedyncze komponenty sprawdzą się najlepiej u pacjentów monouczuleniowych  lub ze znanym alergenem będącym przyczyną uczulenia. W przypadku pacjentów uczulonych na wiele alergenów z możliwością współistnienia reakcji krzyżowych względem innych alergenów zaleca się wykonanie testu ALEX Panel 295.